En dag i min ADHD-hjärna…

images.jpg

Tankar, funderingar, idéer, hjärnspöken, röda trådar, vindlande stigar, korsande tankebanor och att alltid vara på väg i 180…i tanken, i min hjärna. Det är vardag för mig och har varit det i snart 45 år…

Så här kan en dag se ut (i mitt huvud)…

Klockan ringer och efter första pipet stängs den av med en smäll, nu måste jag upp med detsamma (ingen snooze här inte, då blir jag bara seg och ännu tröttare) och sedan vill jag helst att alla runt mig håller sig till uppsatta rutiner för morgonen.

Inget onödigt prat eller gullande med mig innan jag fått kaffe och frukost (kan bli en aning irriterad om detta bryts och alla riskerar att få en rejäl utskällning för ingenting). Under tiden som jag väcker barn, plockar fram deras frukost och andra ”måsten”, så pågår en strategisk planering av dagen inuti mitt huvud och var god stör ej medans den pågår! Jag drar en lättnandes suck när alla barn lämnat huset för att gå till skolan.

Ska jag arbeta har jag ofta lämnat huset först, men om jag är ledig är det först nu som jag kan slappna av en aning (jag HATAR mornar). Jag har världens sämsta morgonhumör och blir inte människa försen runt kl 11 på förmiddagen, jag vill dock inte sova bort dagen om jag är ledig…

I mitt huvud har det under planeringen av dagen, minutiöst organiserats vad som ska/bör/måste göras. En strategi som jag kommit mig att använda mig utav är att se till att ta tag i alla tråkiga ”måsten” först och göra färdigt dem… Det blir aldrig roligare, hur länge som man än väntar…Lika bra att få dem överstökade med en gång. Exempel på dessa är plocka ur/i diskmaskinen, tvätta, städa osv.  Jag har också lärt mig att hålla ordning hela tiden, för att inte stå inför kaos och behov av städning som tar flera timmar… (inte ngt som alltid varit så, men kom med åren och mognad, vilket gör att jag inte släppt hoppet kring min obotligt slarviga son på 26 år )

Här har jag redan hunnit komma på 211 andra saker som jag skulle vilja ta tag i, flera roliga projekt som jag vill hugga tänderna i. Det kan vara allt ifrån hur jag själv kan gjuta egna betongkrukor, till att jag vill prova på att baka en sådan där fin tårta som proffsen gör… Här kan jag hamna i att Google är min bästa vän och om jag inte ser upp så har flera timmar gått åt till att  surfa runt för att få idéer och inspiration till ngn galen idé 😉

Nu fungerar jag så här att det får inte vara för tyst eller lugnt runt mig, så under tiden jag tex. skriver detta så lyssnar jag på en ljudbok, pendlar mellan att Googla på vaniljfrosting (för en tårta som ska färdigställas idag, då bonus-sonen fyller 11 år i just dag), och samspråka med sambon kring val av födelsedagspresent. Jag har skapat en otrolig förmåga att ”hoppa” mellan olika ämnen, tankebanor och ändå (oftast) kunna knyta ihop allt i slutänden, så att det blir någorlunda begripligt, även för andra.  De som står mig nära, har också skapat en förmåga att snabbt förstå mig och vart jag är på väg, trots att jag kan börja prata ”mitt i en mening” där första delen sagts i mitt huvud) och helt utanför ämnet som nyss diskuterades (fantastiskt med sådana vänner/familj!).

Dagarna tenderar till att gå så fort och veckorna bara springer iväg. Dagen tycks aldrig ha tillräckligt många timmar för att jag ska hinna med allt jag vill göra!  Så i mitt huvud är det full fart för det mesta, från det att jag vaknar tills jag ska sova. För att jag ska kunna somna så har jag hittat ljudböckerna och dessa gör att jag lättare somnar. för de ockuperar min hjärna så att den inte svindlar iväg på sina egna tankebanor… men vissa nätter fungerar inte ens det och jag kan då få smått panik för att jag inte kan sova… ”One sheep, two sheep, three sheep, a cow a duck… heeey Macarena!”

insomnia.png

Tillbaka till en dag i mitt huvud… har jag nu undersökt olika projekt, kan det nu vara dags att dra igång ett, eller avsluta ett annat. Jag försöker att ha något projekt igång (skapande projekt) hela tiden för annars kan jag gå ner i mig själv och inte få något gjort alls. Jag fungerar bäst när det är massor på gång och massor att göra. Jag är personen som bakar, städar diskar och byter gardiner…allt på samma gång!  Kan se en aning kaos ut, men jag har (oftast) full kontroll.

Det slog mig nu,  att det finns en ”tråkig uppgift”, som jag önskar att jag kunde bemästra lika bra som alla andra måsten… Träning...

Jag har bara under en period i livet hittat en träningsform som jag tyckt om… Zumba. Men då hade jag också en inspirerande lärare som gjorde att jag trivdes… hon flyttade och Zumban blev inte lika rolig längre… Nu har jag flyttat och vet att det finns Zumba även här… ”men jag ska bara…”

Hänger ni med i svängarna?! Så här är det att vara i mitt huvud, tankarna hoppar och far och så blir det en ”liten omväg” och sedan ”back on track”! Jag har som jag tidigare nämnt planerat dagen i mitt huvud, gärna gjort en mental lista, eller ännu hellre en riktig på papper! Så måstena avklaras, och sedan kommer det roliga. De olika projekten. Helt plötsligt har dagen gått och barn kommer hem, det ska lagas mat, göras läxor, köra till träningar, nattas och förbereda för morgondagen… Utan min medicin, hade jag stupat när barnen lägger sig runt klockan 20-21. Nu orkar jag faktiskt sätta mig ner framför tvn efter kl 21 och vara vaken till 23 utan större problem.

En annan sak slog mig, tvtittande. Jag har tidigare i livet tittat mkt på tv och följt serier och annat som visats. Jag tittar väldigt sällan på TV idag, jag följer inga serier (om de inte finns på Netflix eller playkanaler, så att jag kan följa dem när jag själv vill) tittar aldrig på nyheter… Det tog för mycket av min tid innan och jag vill kunna göra annat än att slaviskt behöva sätta mig ner ngn speciell tid och dag i veckan för att följa en tvserie… Det finns ju så mkt annat som jag vill hinna med i livet!

Precis som nu, nu vill jag avsluta denna fundering för att ta tag i garneringen av tårtan! Så hoppas att ni fått en liten inblick i hur det är att leva i mitt huvud… 😉

Jag har styrkor i allt detta, jag blir alltid färdig med saker, jag håller deadlines, jag är grymt strukturerad i mitt arbete, jag är en fena på att organisera och snabbt få en överblick över en tillsynes kaotisk situation… I Love My ADHD!